مهارت T شکل از نگاه ماکان آریا پارسا

مهارت T شکل

طبق نظر ماکان آریا پارسا مهارت T شکل یک مجموعه از مهارت هایی می باشد که هم در سطح جنرال (عمومی) و تخصصی تعریف می شوند. این مهارت ها به شما کمک می کنند تا در ارتباط با دیگر بخش های تیم خود، به خصوص در پروژه های پیچیده، بهتر عمل کنید. با توجه به تخصصی تر شدن پروژه ها در دنیای امروز، رفته رفته اهمیت داشتن شخصیت T شکل افزایش یافته است. در ادامه با ما همراه باشید تا راجع به این مهارت ها صحبت کنیم.

آشنایی با مهارت T شکل

منظور از مهارت T شکل، آن است که شما در 2 بخش، یک مهارت را به صورت عمیق و تخصصی و skillهای پیرامون آن را در حد برقراری ارتباط در زمینه های تخصصی غیر از خود بدانید. علت نامگذاری این مهارت به صورت حرف T انگلیسی هم همین است.

  • محور افقی در بالای این حرف، نشان دهنده وسعت یا گستره مهارت های شما می باشد که به صورت بین رشته ای نیز تعریف می شوند. با یادگیری این قسمت، می توانید با دیگر افراد تیم خود که در یک حوزه کاری همکاری می کنید، تعامل بهتری داشته باشید.
  • محور عمودی اشاره به تخصص عمیق شما در یک موضوع خاص دارد که با داشتن آن، نقش پررنگی در پیشبرد فعالیت علمی خواهید داشت.

از نگاه ماکان آریا پارسا امروزه بسیاری از شرکت ها تلاش می کنند شخصیت T شکل را در کارمندان خود ایجاد کنند و از آنها برای رشد تعامل و همکاری در تیم خود بهره ببرند. در ادامه مطلب بیشتر به مزیت های وجود چنین کاراکترهایی می پردازیم.

همچنین برای درک بهتر اینکه مهارت T شکل چیست، بد نیست به صورت خلاصه با تاریخچه آن نیز آشنا شوید. اولین مرجعی که برای این موضوع می توان معرفی کرد، دیوید گست (David Guest) نام دارد. سابقه شکل گیری این مهارت، به سال 1991 باز می گردد که در آن زمان، تیم براون، مدیر عامل شرکت طراحی IDEO از وجود چنین ایده ای در رزومه افراد حمایت می کرد. بنابر عقیده این فرد، حضور افرادی که مهارت تی شکل دارند، منجر می شود تا شرکت به دلیل ارتباط قوی بین رشته ای کارکنان، کارآمدتر گردد.

نکته: البته می توان سابقه مهارت تی شکل را حتی به دهه 1980 نیز مرتبط دانست که در آن زمان شرکت مشاوره مک‌ کنزی به چنین مفاهیمی اشاره داشت. البته در آن زمان، چنین نام گذاری روی این مفهوم انجام نشده بود.

شخصیت T شکل

مثال از مهارت تی شکل

اگر بخواهیم یک مثال از مهارت T شکل در یک حوزه خاص بزنیم تا این موضوع برای شما ملموس تر شود، می توان یک متخصص مالی چند جانبه را در نظر گرفت. در این حالت ابتدا راجع به مهارت های عمودی در حالت T شکل می توان گفت:

  • مدلسازی، تجزیه و تحلیل و ارزیابی مالی: از دیدگاه ماکان آریا پارسا این علم یک رکن اصلی در شغل متخصص مالی است که شامل بخش های مختلفی می شود. چنین افرادی با این مهارت می توانند برای درک ارزش واقعی معامله و بازدهی بالقوه سرمایه گذاری، استفاده شوند.
  • دانش تخصصی در بازارها یا  حوزه  های خاص: در این بخش می توان به یک متخصص امور مالی در زمینه انرژی های تجدید پذیر اشاره کرد. این فرد به شما کمک می کند تا ارزش واقعی پروژه ها و بهره وری آنها را درک کنید.
  • فرد مسلط بر مقررات مالی: اگر در کشورهای جهان اول زندگی می کنید، باید درک کنید که مقررات به خصوص در زمینه مراودات مالی بین کشورها، همواره در حال تغییر و به روزرسانی هستند. در این حالت این افراد می توانند مشاوره های مهمی را به مدیران مالی در منطبق شدن آنها با قوانین جدید، ارائه کنند.

همچنین در خصوص مهارت هایی که این افراد می توانند در محور افقی مهارت T شکل داشته باشند، می توان گفت:

  • تجزیه و تحلیل داده ها و تفسیر آنها: این مهارت به این افراد کمک می کند تا بتوانند شیوه تحلیل داده ها در بخش های مختلف را آموخته و وضعیت بخش های مختلف را درک کنند.
  • درک روندهای اقتصادی و ژئوپلیتیک: بسیار مهم است که یک فرد مسئول در بخش مالی، روندهای اقتصادی در سطح جهانی را به درستی تحلیل کرده و تاثیر تنش های ژئوپلیتیکی را در تصمیمات سرمایه گذاری مشخص نماید.
  • مهارت های نرم: ارتباطات و شیوه تعامل صحیح با دیگر افراد در یک گروه، یک نوع مهارت در بخش افقی است. این مورد با پیچیده تر شدن پروژه ها و درگیر شدن بخش های مختلف، اهمیت بالاتری می یابد.

حال که به کاربرد مهارت های T شکل و ذکر مثال راجع به آنها پرداختیم، با ما همراه باشید تا راجع به ارتقای آنها صحبت کنیم.

کاربرد مهارت های T شکل

چگونه برای ارتقای مهارت T شکل اقدام کنیم؟

فرض کنید شما قصد دارید برای شکل گیری یک شخصیت T شکل اقدام کنید. حال در این حالت، چگونه می توان مهارت های مربوطه را تقویت کرد؟ در پاسخ به این پرسش باید به یک نکته مهم توجه داشته باشید. از نظر ماکان آریا پارسا شما باید برای تقویت و قدرتمندتر کردن دانش خود در سطح عمودی و انبساط مهارت ها در بخش افقی تا حد نرمال اقدام نمایید. تلاش کنید حس کمال گرایی را در بخش عمودی به کار ببرید.

در رابطه با راه های تقویت مهارت تخصصی (بخش عمودی مهارت T شکل) می توان گفت:

  • شرکت در دوره های پیشرفته: در صورتی که فکر می کنید دانش شما عمیق نیست، در دوره های پیشرفته آن دانش یا مهارت شرکت کنید. همچنین شما می توانید با شرکت در کارگاه های عملی، مهارت های به اصطلاح یدی (فنی) خود را نیز تقویت نمایید.
  • اخذ پروژه ها: از دید ماکان آریا پارسا یک راهکار دیگر آن است که پروژه های چالشی را دریافت کرده و یا حداقل در انجام آنها همکاری کنید. به تدریج دانش تخصصی شما از طریق همکاری با دیگر افراد متخصص و نیز روبرو شدن با چالش های جدید، افزایش می یابد. همچنین شما می توانید در برنامه های منتورینگ برای انجام این پروژه ها شرکت کنید که انتقال دانش تحت هدایت یک فرد مجرب انجام خواهد شد.
  • خواندن مقالات روز: در نهایت یک راهکار آن است که مقالات تحقیقاتی و روز را که در حوزه کاری شما منتشر می شوند، مطالعه نمایید.

این مطلب ادامه دارد… .

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا